Het vulkanengebergte met de honderden rookzuilen

Deze rugzaktrekking combineert twee gebieden die landschappelijk elkaars tegenpool zijn.
Beide streken liggen zo afgelegen dat we het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn.

Het eerste trekking gedeelte speelt zich af in Kerlingarfjöll, een vulkanisch zeer actief gebied op de centrale hoogvlakte.

Gedurende drie volle dagen trekken we door een wondermooi vulkanengebergte met hete bronnen, solfataren, sneeuwvelden en watervallen.

Tijdens de IJstijd heeft het een groot stuk uit de ijskap weggesmolten. Er heeft lang een taboe gerust op Kerlingarfjöll.
De eilandbewoners
waren overtuigd dat er vogelvrijverklaarden schuilden, door het grote aantal rookzuilen en heetwaterbronnen werd het gebied bovendien geassocieerd met de duivel.

Vertrek met de highlandbus in noordelijke richting. Bezoek aan de Gullfoss-waterval en aan de beruchte Strokkur die met de regelmaat van een klok kokend water de lucht in spuit.

Geïntereseerd in deze reis?

Na een rit over een stenige piste door het onbewoonde binnenland bereiken we tegen de middag ons eerste trekking gebied: Kerlingarfjöll. Het bergmassief ligt als een groot eiland geïsoleerd op de hoogvlakte. In de verte zien we twee grote ijskappen en enkele tafelbergvulkanen die 700 m boven de vlakte uitsteken.

Drie dagen lang trekken we door een harmonieuze omgeving van vormen en kleuren. Dagelijks stappen we +/- 17 km over zeer gevarieerd terrein.
Naast het kampeermateriaal dragen we ook ons voedsel mee.

Op het eind van dag 5 bereiken we het oude skistation, waar we de trek begonnen. Het avontuur wordt afgerond met een ontspannend warmwaterbad in de natuur.

Iceland

Transfer naar de rand van de poolcirkel

In de namiddag nemen we de highlandbus naar Reykjavík, waar we op onze logistieke basis de voedselpakketten voor de Hornstrandir-trek ophalen.

De tweede trekking vindt plaats in Hornstrandir, een zomertoendra aan de rand van de poolcirkel met een overvloed aan wilde bloemen, grote vogelkolonies en poolvossen.

Tot voor kort was het goed wonen in Hornstrandir. De enkele honderden bewoners leefden van de oceaan en de vogelvangst.

Half vorige eeuw verliet de laatste bewoner het gebied ten gevolge van de geïsoleerdheid, de strenge winters en de concurrentie van grote vissersschepen.

Vandaag is Hornstrandir één van de meest geïsoleerde plekken op IJsland. Er zijn geen bewoners en geen wegen.
De enige manier om er te komen is via de zee en te voet.

Iceland mountains

Hornstrandir, de Kaap Hoorn van IJsland

's Ochtends brengt een Fokker ons naar Isafjörður, een vissershaventje in de Westfjorden. Aansluitend voert een motorboot ons naar een kleine nederzetting op Hornstrandir. Na een bezoek aan de ruïnes van een 19de eeuws walvisstation gordelen we onze rugzak om.

De trekkingsroute die we hebben uitgezet gaat dwars door het Hornstrandir Nature Reserve, de Kaap Hoorn van het Arctisch gebied.
Het gebied wordt begrensd door de oceaan en door de hooggelegen moeraslanden van Skórardalur in het oosten. Geologisch vinden we in Hornstradir de oudste gesteenten van IJsland.

We trekken langs steile kliffen die regelmatig worden onderbroken door zanderige baaien en diep uitgesleten gletsjerdalen.
Over de bergflanken en -ruggen die de gletsjerdalen van elkaar scheiden lopen oude paden, de enige link tussen de vroegere boerderijbewoners.
Enkele zijn goed begaanbaar, andere zijn overwoekerd door een laag groeiende subarctische vegetatie die het stappen soms moeilijk maken.
Op de hoogvlakten accentueert de resterende wintersneeuw de structuur van het gebergte.

Literatuur

Iceland bus

Terug naar de bewoonde wereld

We trekken langs steile kliffen die regelmatig worden onderbroken door zanderige baaien en diep uitgesleten gletsjerdalen.
Over de bergflanken en -ruggen die de gletsjerdalen van elkaar scheiden lopen oude paden, de enige link tussen de vroegere boerderijbewoners.
Enkele zijn goed begaanbaar, andere zijn overwoekerd door een laag groeiende subarctische vegetatie die het stappen soms moeilijk maken.

Op de hoogvlakten accentueert de resterende wintersneeuw de structuur van het gebergte.

“Tijdens onze reis door IJsland hebben we erg genoten van de professionele organisatie lorem ipsum dolor sit amet, dolores eos qui ratione voluptatem consectetur adipiscing."

Jan Janssens
Waasmunster

Tijdens de trekking zien we op sommige plaatsen sporen van de vroegere bewoners. Tot een eeuw geleden stonden hier en daar kleine huizen aan de rand van immense zandstranden en omgeven door indrukwekkende kliffen. De vissers-boeren leefden er ontzettend geïsoleerd. De zee en omringende rotswanden speelden een essentiële rol in hun leven.

Sommige baaien hebben uitgestrekte ‘stormstranden’ en langs de vloedlijn liggen rijen kapot gebeukte stenen en grote hoeveelheden drijfhout dat door de heersende winden vanuit Siberië tot hier gedreven werd.

Kaarten

  1. IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus)
  2. IJsland, Arnold Jansen (Elmar)
  3. Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16)
  4. Guide des volcans d'Europe, Maurice Kraft

Sightseeing in België

Diederik reizen

Voor dagexcursies met vertrek vanuit Brussel & Brugge, begeleid door meertalige gidsen (Engels, Spaans & Frans), kunt u terecht bij Brussels City Tours. Zij verzorgen dagelijks excursies naar de belangrijkste culturele trekpleisters van ons land en de mooiste toeristische plekken in onze buurlanden zoals Keulen, Amsterdam, Luxemburg.

Neem contact op

Je gegevens

Waar wil je naartoe?

Waarover wil je meer informatie?

Extra's
Castle